Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@10:22:22 GMT

منظومه‌سرایی از ارکان آیین عاشوراست

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۲۰۴۵۴

منظومه‌سرایی از ارکان آیین عاشوراست

به گزارش خبرگزاری مهر، «خطبه اصغر» تازه‌ترین اثر علی‌محمد مؤدب نویسنده و شاعر آئینی است. این کتاب در قالب یک منظومه مثنوی در مورد حضرت علی‌اصغر (ع) کوچک‌ترین شهید واقعه عاشوراست.

مراسم رونمایی از این کتاب عصر چهارشنبه ۱۹ مرداد در حوزه هنری تهران با حضور جمعی از مسئولان، شاعران و اهالی رسانه برگزار شد که از جمله آنها می‌توان به حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، عباس محمدی مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری، علیرضا قزوه رئیس دفتر شعر، موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما، علی‌اکبر شیروانی مدیرعامل انتشارات سوره مهر، یوسفعلی میرشکاک نویسنده، شاعر و طنزپرداز، میلاد عرفان‌پور و ناصر فیض اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مراسم عباس محمدی مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری ضمن تسلیت ایام محرم بیان کرد: به کتاب «خطبه اصغر» از چند وجه می‌توان نگاه کرد؛ اول قالبش که قالب مثنوی است. مثنوی همانند رباعی کاملاً ابداعی ایرانی و بستر مناسبی برای روایت ایرانی است که بزرگان شعر ما در این قالب شعر سرودند که این اشعار منشأ حکمت ایرانی است. دومین وجه، موضوع آن است که حادثه بزرگ عاشوراست. شاعران بسیاری در دوره‌های مختلف در این زمینه شعر سرودند اما می‌توان گفت شکوهمندترین دوره آن پس از انقلاب است که چه از لحاظ کیفی و چه کمی کاملاً با سایر دوران متفاوت است. سومین نکته مورد توجه، منظومه بودن این کتاب است. «خطبه اصغر» یک منظومه‌ای است که قطور نیست و متناسب با حوصله مخاطب امروز سروده شده است.

همچنین حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ضمن ابراز خرسندی از انتشار این کتاب گفت: امروز به عنوان یک سخنران به این جمع نیامده‌ام. صرفاً به عنوان یک علاقه‌مند به اشعار و آثار استاد علی‌محمد مؤدب و به احترام اثری که منسوب به حضرت علی‌اصغر (ع) است آمده‌ام تا بایستم و قدردانی کنم. امیدوارم که این اثر موجب برکات دنیوی و اخروی چه برای شاعر و چه برای ما باشد.

میرشکاک: منظومه‌سرایی از ارکان آئین عاشوراست

در ادامه مراسم یوسفعلی میرشکاک، شاعر شهیر آئینی با اشاره به این که سرودن منظومه از ارکان آئین عاشورایی ما بوده است عنوان کرد: جا دارد که از همت بلند علی‌محمد مؤدب بابت سرودن یک منظومه تشکر کنم؛ درست است که رونمایی جای نقد نیست اما می‌خواهم به چند نکته اشاره کنم که مورد توجه است. شاعران پیش از سرودن و یا حتی هنگام سرودن لازم است که با یکدیگر مراوده داشته باشند. چند مشکل در این کتاب وجود دارد که مطمئنم اگر آقای مؤدب پس از سرودن با کسی به اشتراک می‌گذاشت این مشکلات رفع می‌شد. یکی از عوامل رشد فرهنگ و ادبیات غرب همین است که نویسندگان و شاعران با یکدیگر و با دیگر فلاسفه و اندیشمندان در ارتباط هستند. یکی از معایب ما عدم کار گروهی است. باید دور هم جمع شویم و داده‌هایمان را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم. این کار موجب پایداری یک اثر می‌شود. این کتاب قابل اعتنایی است ولی مطلب این است که می‌تواند فراتر رود. فقط کافی است که بازبینی شود.

همچنین میلاد عرفان‌پور شاعر خوشحالی‌اش را از حضور در این جمع بیان کرد و ادامه داد: این خوشحالی از چند جهت است. اول از همه به این سبب که مزین به نام حضرت علی‌اصغر (ع) است و این ایام هم متعلق به سیدالشهدا (ع) است. دوم این که در جلسه‌ای هستم که اثر استاد مؤدب محور بحث است. خصیصه و ویژگی آثار استاد مؤدب این است که در همیشه خودشان هستند و زیست ایشان با اشعارشان حالت آئینه‌ای دارد. ایشان مانند برخی از شعرا به دنبال محاسبه آنچنانی نیستند تا به دنبال میل مخاطب باشند. چیزی را بیان می‌کنند که متاثرشان کرده و در سلوک خودشان مؤثر است. نکته مورد بحث دیگر منظومه‌سرایی ایشان است که مقام معظم رهبری نیز تاکید بر احیای این سنت داشتند. استاد مؤدب در عرصه شعر عاشورایی این اتفاق را رقم زدند که اتفاق نویی بود. این یک حرکتی است که می‌تواند جریان‌ساز باشد و منظومه‌سرایی را زنده کند. نکته دیگر این است که در منظومه‌هایی که در مورد عاشوراست همچون منظومه «عمان» شاهد این هستیم که همواره عرفان میان‌داری می‌کند در «خطبه اصغر» نیز عرفان پررنگ است اما عناصر و محتوای دیگری نیز همچون حماسه و موضع سیاسی و اجتماعی عاشورا مشهود است. جذابیت این کتاب این است که یک منظومه برای کوچک‌ترین شهید کربلا است. وقتی برای کوچک‌ترین شهید واقعه عاشورا می‌توان یک منظومه سرود پس برای دیگر شهدای کربلا نیز حرف‌های زیادی برای گفتن داریم.

قزوه: «خطبه اصغر» متن متینی دارد

در ادامه علیرضا قزوه رئیس دفتر شعر، موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما با اشاره به این که متن این کتاب کمتر از متن منظومه «عمان» نیست بیان کرد: این کتاب متن قابل‌توجه و متینی دارد ولی در نقاط اوج هنوز جای کار دارد و شاعر می‌تواند با افزایش نقطه اوج مخاطب را به وجد بیاورد. منظومه نوشتن کار دشواری است. با وجود این دشواری آقای مؤدب تا حد زیادی موفق بودند اما اگر این اثر بازبینی شود قطعاً می‌تواند پرواز بهتری داشته باشد.

همچنین علی‌محمد مؤدب شاعر منظومه و کتاب «خطبه اصغر» ضمن تشکر از افراد حاضر در جمع و سخنرانان گفت: امیدوارم این کتاب که بضاعت بنده بود درخور نام این حضرت باشد و تا نفسی هست ایشان نظرشان را از ما برندارند.

وی با اشاره به دغدغه‌اش در حوزه سرودن مثنوی بیان کرد: در تمام این سال‌ها احساس کردم که ما کمی غزل‌زده شده‌ایم و دغدغه من بود که سمت مثنوی بروم. در این سال‌ها چند منظومه نوشتم که اساتید باید در مورد آنها نظر دهند. در مورد «خطبه اصغر» هم ادعایی ندارم. تنها خوابی دیدم که پیرو آن نتیجه گرفتم که باید در مورد حضرت علی‌اصغر (ع) شعر بگویم. این کوچک‌ترین شهید کربلا ناگفته‌های بسیار دارد. همچنان که دیگر شهدای کربلا نیز حرف‌های ناگفته دارند.

این مراسم که با شعرخوانی سخنرانان نیز همراه بود، با رونمایی از کتاب «خطبه اصغر» به پایان رسید.

کد خبر 5560637 محمد آسیابانی

منبع: مهر

کلیدواژه: مقام معظم رهبری یوسفعلی میرشکاک رونمایی کتاب محمدمهدی دادمان انتشارات سوره مهر حوزه هنری محرم 1401 محرم 1401 حسینیه مهر هوشنگ ابتهاج روایت محرم عاشورا معرفی کتاب روز خبرنگار کتاب و کتابخوانی هوشنگ ابتهاج درگذشت فرهنگسرای اندیشه شهدای مدافع حرم امام حسین ع محمد مهدی اسماعیلی کوچک ترین شهید حضرت علی اصغر علی محمد مؤدب منظومه سرایی یک منظومه حوزه هنری خطبه اصغر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۲۰۴۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمربند کویپر و ابر اورت: لبه‌های منظومه شمسی!

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، وقتی از منظومه شمسی حرف می‌زنیم، خورشید و سیارات و اقمار به ذهن‌ها خطور می‌کند، اما آیا می‌دانستید که فراتر از مدار نپتون (آخرین سیاره منظومه شمسی)، دو منطقه مرموز به نام‌های کمربند کویپر و ابر اورت (Kuiper Belt and Oort Cloud) وجود دارند که در لبه‌های منظومه شمسی قرار دارند؟

ابتدا اجازه دهید در مورد کمربند کویپر صحبت کنیم. این منطقه مانند حلقه‌ای از اجرام یخی است که فراتر از مدار نپتون قرار دارد. اجرام این منطقه به دور خورشید می‌چرخند. برخی از این اجرام مانند سیارات کوتوله مانند پلوتو و اریس بسیار بزرگ هستند. این اجسام یخی بقایایی از روزهای اولیه منظومه شمسی هستند، وقتی که سیارات شکل گرفته بودند. کمربند کویپر خانه دنباله دارها نیز هست! دنباله دارها مانند گلوله‌های خاکی و یخی هستند که وقتی به گرمای خورشید نزدیک شوند تا حدودی ذوب می‌شوند و به همین علت آنها را از روی دم‌های بلندشان می‌شناسیم.

اکنون بیایید دامنه سفرمان را گسترش دهیم و به فراتر از کمربند کویپر و به سمت ابر اورت سفر کنیم. این منطقه در مقایسه با کمربند کویپر بسیار دورتر از خورشید است. ابر اورت مانند یک پوسته یخی غول پیکر است که منظومه شمسی ما را احاطه کرده است. آنقدر دور است که دیدن یا مطالعه مستقیم آن حاصل نشده است. ابر اورت از میلیاردها جرم یخی (از جمله دنباله دارها) پر شده است. این دنباله دارها مدارهای طولانی و بیضی‌ شکلی دارند که طی سفرهای خود به خورشید نزدیک شده و سپس به اعماق فضا می‌روند.

کمربند کویپر و ابر اورت به دلیل جاذبه خورشید شکل گرفته‌اند و بنابراین باید آنها را در رده منظومه شمسی در نظر گرفت اما کمتر به آنها اشاره‌ای می‌شود. مطالعه این مناطق دوردست کمک می‌کند تا در مورد چگونگی شکل گیری منظومه شمسی در میلیاردها سال پیش اطلاعات بیشتری کسب کنیم. دانشمندان از تلسکوپ‌های قدرتمند برای رصد این مناطق و جمع آوری اطلاعات در مورد اجرام یخی و دنباله دارهایی که در آنجا هستند استفاده می‌کنند.  دفعه بعد که به آسمان شب نگاه کردید، به یاد داشته باشید که در منظومه شمسی فراتر از سیارات آشنای دور و برمان، قلمروهای پنهانی نیز وجود دارد که باید کشف شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیین خطبه‌خوانی خادمان و زائران حرم حضرت معصومه(س) + تصاویر
  • آیین افتتاحیه سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
  • تکبّر، تعرّض به حریم الهی و منجر به سقوط است
  • مجرد: همه تلاشم را کردم اما نشد
  • نمایشگاه کتاب تهران امروز آغاز به کار می کند
  • آیین رونمایی از کتاب عکس «مشهد در روزگار انقلاب»
  • آیین افتتاح سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • کمربند کویپر و ابر اورت: لبه‌های منظومه شمسی!
  • علی اصغر مجرد لیگ ملت‌های والیبال را از دست داد
  • هفدهمین دوره میرمیران و روز معمار